La modă in ultimii ani, foarte costisitoare, sistemele de alcalinizare a apei vînd de fapt o idee eronată- pornind de la ideea că, în cursul bolilor, țesuturile noastre generează radicali acizi, firmele producătoare propun o alimentare continua a corpului cu o apă avînd un pH bazic, adică alcalin.
Unde este eroarea? Simplu: omițînd din raționament veriga intermediară, anume tubul digestiv, mai precis stomacul. Ei bine, in stomac exista ceva ce se numește sistem de tamponare, adica niste celule care, prin secreția de acid clorhidric, reglează pH-ul hranei introduse in stomac. Cu alte cuvinte, aceste celule vor secreta mai mult sau mai putin acid clorhidric, in functie de cite de bazica sau acida e hrana introdusa. De ce? Pentru ca in final, pH-ul sîngelui nostru sa nu se modifice dincolo de limitele de 7, 35-7, 40 care sunt cele fiziologice (adica la care „funcționam” corect). Ca un corolar la acest efect al mecanismelor de „tampon” este si un fenomen de rebound al pH-ului, adica daca pH -ul urca peste limita normala prin alimentele introduse, creste secretia de acid clorhidric in stomac , producindu-se intr-un al doilea timp o crestere reactiva a aciditatii. De aceea in medicina moderna nu se mai trateaza gastrita acida cu bicarbonat de sodiu – tocmai fiindca s-a constatat ca, daca intr-un prim timp se obtine un beneficiu de calmare a „arsurilor” , ulterior aciditatea creste inca mai mult decit inainte de administrarea bicarbonatului!
Care este concluzia practică? Indiferent de pH-ul apei pe care o veti ingera, stomacul va face astfel încît în restul organismului pH-ul tisular si sanguin să nu se modifice. În plus, este posibil ca in ani, tot solicitind aceste mecanisme adaptative ale stomacului, el sa isi piardă capacitatea de a-și „face treaba” , tulburare care se cheama „gastrită anacidă” sau „hipocloremică” si care este o stare favorizantă a cancerului gastric.
Păstrați deci cei aproximativ 1000 dolari/euro cît costa aparatele de alcalinizare a apei, indiferent de firma care le produce, si incercați, dacă doriți să vă imbunătățiți calitatea alimentației, să cumpărați cît mai multe produse cultivate natural, să le preparați în casă ca să știți exact ce ingrediente folosiți, și căutați, înainte de toate, sa fiți cumpătați. Aceasta este, de fapt, cheia unei vieți sănătoase!
http://www.takepart.com/article/2013/09/25/alkaline-water-not-fountain-youth?cmpid=foodinc-fb
Recomand, de asemenea, analiza de mai jos – facuta din alt punct de vedere, la fel de valabil:
http://www.drlwilson.com/articles/ALKA.%20WATER.htm