Oamenii se simt bine la homeopat. Este un fapt. Se simt bine fiindcă găsesc un loc unde cineva, în sfîrșit, îi ascultă. Și îi ascultă profesionist. Unii se miră fiindcă au impresia că au nimerit la psiholog. Nu știu cum e la psiholog, dar în cabinetul unui homeopat îți poți deșărta cu încredere tot ce duci în tine – cu siguranță este ceea ce te-a și îmbolnăvit! Homeopatul își lasă la prima consultație o oră în care să adune cît mai multe informații despre pacientul care abia i-a călcat pragul și nu-l va judeca dacă acesta îi va mărturisi despre el-însuși lucruri mai puțin acceptate de societate sau onorabile. Sigur, uneori poate dura mai puțin pînă îți devine clar ce remediu are nevoie pacientul dar media primei consultații este o oră. Niciuna dintre întrebările pe care le pune nu sunt fără rost, din pură curiozitate sau ca să facă simplă conversație. Toate sunt destinate adunării cît mai multor informații care să ajute la final alegerea unhi remediu. Uneori întrebările îl ajută și pe pacient să înțeleagă lucruri despre el-însuși și despre suferința lui…
Detractorii noștri consideră că acesta este un efect placebo. Înseamnă că și psihologii lucrează cu placebo? Nu, înseamnă că, de fapt, orice consult medical ar trebui făcut într-un climat în care pacientul să fie ascultat și informația pe care o furnizează să fie integrată în tratamentul prescris. Altfel, actul medical devine un act mecanic iar individul, cu toate particularitățile sale, dispare. Un pacient ascultat este un om care a fost înțeles și care a fost ajutat să-și înțeleagă suferința, iar acesta e primul pas spre vindecare. Remediul pe care-l dăm după aceea nu face decît să ajute mai departe pacientul să recupereze starea de sănătate pierdută.
Am fost și eu o dată, în calitate de pacient, în consultație la un ortoped. Din cele 30 minute cît a durat consultația, vreo 25 a vorbit dumnealui. Am tot încercat să plasez și eu o vorbă, să mai pun cîte o întrebare, să mai aduc cîte o precizare – în van. Plecînd de-acolo, m-am întrebat ce a înțeles de fapt acel doctor din ce mă supără și în ce măsură pot lua în serios recomandările lui dacă abia de m-a ascultat. Am plecat frustrată.
Din păcate, majoritatea consultațiilor convenționale se petrec așa, iar de multe ori nici nu durează 30 minute.
Calitatea relației cu pacientul trece prin calitatea ascultării lui. Nici o terapie, oricît de avansată, nu va putea înlocui asta.
Apoi mai e faptul că suntem, cu toții, la bază și în primul rînd, medici. Aceasta e o calitate pe care o porți cu tine pînă la moarte fiindcă înseamnă că ai un nivel de cunoaștere asupra omului pe care nimic nu ți-o poate lua. Chiar dacă practicăm în domenii alternative, vom ști întotdeauna să facem o consultație clasică de bază, să citim și evaluăm niște analize, să indicăm investigații suplimentare, să recunoaștem un tratement convențional eronat, să discernem între o afecțiune tratabilă homeopat și una cu indicație chirurgicală ș.a.m.d. Suntem, cum ar veni, 2 în 1. Sau, altfel spus, suntem ceva-mai-mult-decît-un-medic-obișnuit, chiar dacă cei ce nu cunosc această branșă vor să creadă că suntem ceva-mai-puțin.