Este febra ceva cu adevarat ingrijorator?

Multi parinti sunt preocupati si speriati cind copilul lor face febra. Vreau, pe aceasta cale, sa ii linistesc: febra NU este o boala, NU este ceva ingrijorator, NU trebuie sa ne sperie. Febra este, in realitate, un mecanism prin care organismul se apara de o invazie microbiana. Ea este un semnal ca in organismul nostru se desfasoara un conflict imunitar. De aceea este evident ca, inlaturind semnalul, nu rezolvam conflictul. Ci doar il ascundem.

Mai mult, febra are si un rol activ :ea este rezultatul mobilizarii celulelor sistemului imunitar care, pe linga anticorpi si alte substante toxice pentru microbi, secreta si o substanta, pyrexina, care ajunsa pe cale sanguina la nivelul creierului, stimuleaza centrul hipotalamic al termoreglarii si astfel temperatura corpului creste. Procesul nu este unul intimplator: la o temperatura crescuta, exista microorganisme care nu rezista si mor. De asemenea, anumite reactii imunitare sunt grabite in prezenta febrei – mobilitatea leucocitelor creste, este stimulata fagocitoza, efectele endotoxinelor eliberate din bacterii scad iar proliferarea leucocitelor T (care secreta anticorpi) este stimulata.

Studii efectuate pe om si animale sugereaza ca organismele la care febra nu este impiedicata sa se manifeste isi revin mai repede din infectii acute sau alte imbolnaviri cu potential critic. Un studiu finlandez arata ca mortalitatea in infectiile bacteriene a fost mai mica in prezenta febrei.

Ca urmare, un copil care obisnuieste sa faca „febra mare” (adica de la 38,5 grade in sus) nu este un copil  pentru care sa ne ingrijoram ci din contra, un copil care dovedeste a avea un sistem imunitar competent, viguros, deci puternic. Din contra, copiii care nu reusesc sa ridice temperatura mai mult de 38 grade in infectiile acute dovedesc o imunitate slaba si risca sa dezvolte boli cronice serioase.

Multi parinti care vin cu copiii la cabinet, cu precadere copii prescolari intrati de curind in colectivitate, doresc sa le intareasca sistemul imunitar. Ceea ce se deduce din explicatiile de mai sus este ca, odata cu aceasta, ei se pot astepta ca, urmare a administrarii unui remediu (homeopat), copilul lor sa faca o stare febrila. Cind acesta este cazul, febra apare in primele zile de la inceputul tratamentului, de obicei nu depaseste 38,5 – 39 grade si nu dureaza mai mult de o zi-doua. Acesta este, deci, un semn ca remediul incepe sa stimuleze sistemul imunitar ( sau, cum spunem noi, homeopatii, forta vitala), ridicindu-l pe un nivel de sanatate superior.

Ce putem face totusi cu starea de disconfort din timpul febrei? Pentru a o inlatura exista o metoda simpla: anume impachetarile sau baile racoritoare. Facute  cu pricepere ( explic intotdeauna parintilor care este tehnica corecta), se dovedesc suficiente pentru a inviora copilul…si linisti parintii.

Pentru cei care se tem de eventualitatea aparitiei de convulsii in timpul febrei, este bine sa aiba intotdeauna in casa un remediu homeopat eficient: Belladona 200 CH. Citeva picaturi (preparate dinainte in apa) pot opri criza si linisti copilul.

In general, tuturor parintilor de copii micuti le recomand sa aiba in casa o mica farmacie homeopata ( cca 20 remedii), iar pentru a le usura alegerea le recomand cartea:  Jacques Boulet  „Dictionar de homeopatie”, in care se prezinta si o lista cu acest mic necesar si modalitatile de administrare. Pentru cei care au dificultati in a o gasi, am gasit-o pe acest site, unde poate fi consultata:  http://www.scribd.com/doc/123118780/Jacques-Boulet-Dictionar-de-homeopatie

 

 

2 răspunsuri

  1. buna seara!am si eu o fetita de 1 an si 6 luni,vreau sa spun ca de la 6 luni am fost internati de vreo 4 ori prin spitale de 2 ori in stare mai complicata!acum am fost internati cu febra 40.1 la analize a iesit intoxicatie alimentara si stafiloccoc,am urmat tratament cu antibiotic cfort dupa care am luat rotavirus din spital,suntem de 3 saptamani acasa si a mai facut febra de 2 ori!in rest niciun simptom!putem sa facem o programare pentru un consult la d-voastra!cum se procedeaza>va multumim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *