Aceasta pagina se adreseaza acelora dintre dumneavoastra care va confruntati cu tratamentul bolii canceroase si vreti sa stiti cum puteti ajuta organismul sa depaseasca mai eficient boala.
Fiindca in ziua de azi medicii la care va tratati sunt prea grabiti ca sa va acorde timp sa va raspunda la intrebari, fiindca mijloacele de informare sunt atit de numeroase incit nu mai stiti care anume dintre informatii sunt valoroase si care nu, fiindca subiectul in sine este atit de vast si in continua cercetare, si fiindca eu insami sunt medic si pot face deosebirea intre ceea ce merita retinut si ce nu, am construit o sinteza utile in aceasta situatie:
1. Inainte de orice, tineti minte doua cuvinte-cheie: fara zahar si alcalinizare.
De ce? Doua dintre caracteristicile metabolice ale celulei canceroase sunt ca ea se hraneste cu glucoza si ca din metabolismul ei rezulta acidifierea mediului extracelular ( a tesuturilor).
2. Alcalinizarea insa nu trebuie facuta prin mijloace artificiale ( stiti deja din alte articole ale mele ca nu sunt adepta aparatelor electrice de alcalinizare a apei), ci prin consumul cit mai mare de vegetale fierte. Mincarea de post este un bun astfel de exemplu. De asemenea ” supa lui Hipocrate” – din terapia Gerson.
3. Postul prelungit NU este indicat: cancerul este o boala consumptiva ( de energie) , astfel incit un post prelungit poate avea un efect catastrofal. In schimb, un post de 3-5 zile maximum, insotit de consumul de sucuri speciale are un efect benefic, curatind corpul de excesul de factori reducatori.
Ce fel de sucuri se recomanda: de morcovi, de citrice ( in special grepfruit). Dar NU in timpul chimioterapiei ( in zilele in care se face administrarea ei), avind efect inhibitor asupra efectelor acesteia.
4. Smoothie-urile sunt excelente, avind activitate anticanceroasa de 50 ori mai mare ca vegetalele fierte. Se pot gasi si preparate gata in produsele Biogreens.
5. evitarea consumului de cereale si fainoase si a elementelor chimice: Zinc, Fier, Nichel, Crom, Cadmiu, a acidului folic,glutaminei, ( deci a tuturor preparatelor naturale sau formulelor artificiale – cum ar fi multivitaminele- care le contin), acestea hranind celula canceroasa.
6. Nu se vor consuma: carne rosie, lactate, alcool.
7. In schimb, se va insista pe preparate bogate in: Seleniu, acizi omega-3 ( peste, seminte de in, nuci, ulei de in, de soia, de masline, de rapita, de porumb, avocado, oregano uscat, frunza de vita de vie, seminte de cinepa), in proteine vegetale ( soia, mazare, fasole, naut, quinoa, broccoli, linte, varza de Bruxelles, migdale, orez integral, porumb), carotenoizi ( morcovi, rosii, ardei grasi rosii, terci de ovaz), sfingolipide ( preparate din creier), fitosteroli ( in aceleasi plante enumerate mai sus), izoflavone ( leguminoase – soia, fasole, alfalfa, arahide), polifenoli (fructe de culoare rosu-violet, vinete, ceapa, telina, petrunjel, varza, broccoli, sparanghel, mazare, fasole, ovaz, secara, oregano, rozmarin, susan, salvie, scortisoara, ghimbir, fructe uscate – migdale, alune, nuci, arahide, ceaiul verde si uleiul de masline).
8. substante ajutatoare anticanceroase:
* Bicarbonatul – administrat oral creste ph-ul tisular inhibind metastazarea. Se administreaza cite 1/4 lingurita de 2-4 ori/zi, preferabil cu testarea ph-ului lichidelor corpului ( saliva, urina) care trebuie sa ajunga la 8.
* Metforminul – este un antidiabetic oral, poate fi dat in paralel cu chimioterapia, in doze de 250 mg de doua ori/zi.;
* Polifenoli: curcumina, quercitina, resveratrolul, epigalacatehingalatul ( EGCG) – acestia se gasesc in : turmeric, capere, leustean si multe alte vegetale, afine, cacao, alune, fistic, ceai verde ( singurul eficient este ceaiul verde japonez Matcha ). Atentie: curcumina, pentru a se putea absorbi din intestin trebuie amestecata cu piper negru! ( de ex se amesteca o lingurita de pudra de curcuma cu o lingura de ulei de masline si un virf de cutit de pier negru si se pune peste salate sau mincare).
* Vitamina D3 – in cantitati de 2000 UI/zi, insa fara suplimentare de calciu
* combaterea alcalozei celulare ( pro-cancerigene) prin procedee pro-oxidative precum: sportul ( minim 1/2 h de mers sustinut pe zi), hipertermia ( sauna, o sedinta de 10 minute maxim la 2 zile).
* ciupercile japoneze ( shiitake, maitake, enokitake ) si ciuperca-stridie ( Pleurotus) au efect de stimulare imunitara si anticanceros.
* fructele de padure, dar si ciresele, merisorul.
O lucrare de valoare care trateaza acest subiect este: „Anticancer” de dr David Servan-Schreiber, tradusa si la noi – se poate cumpara pe internet.